Lepek v jidlech

Menza: Strahovská

Dobry den.

Nejdriv Vam musim rict, ze mam vasi menzu strasne rada, a moc rada tam chodim, protoze vzdy chutna dobre, co navarite.

Rada bych se ale septala, proc se kazdodenne objevi cely rad alergenu skoro pri kazdem jidlu - jmenovite je pro mne nejdulezitejsi lepek.

Bud tam vypisete vsechno, co si myslim je napr. vyjmenovano na obalu koreni v sekci "muze obsahovat stopy", nebo - coz je zase nesmysl - neumite pripravit zadne jidlo bez pridani mouky(?), konkretne masa.
Kdyz je tam nejake maso s takovou a takovou omackou, chapu, dobre, mozna byla zahustena moukou - coz by se dalo taky klidne nahradit. Ale si neumim predstavit, co ma delat lepek v jidlech, jako napriklad prave v dnesne nabidce: "Kureci kapsa s nivou" (al. 1,6,7,9), "Rostena s nakl. cibulkou" (al. 1,7,9), "Veprovy steak uzenarsky" (al. 1,3,6,7).

Taky nechapu, proc vypisujete nekdy zapecenou brokolici s rajcaty tak, ze nekdy tam uvedete lepek, druhy den ne, ale stale je to to stejne, aspon to stejne vypada a chutna. Chapu, ze kazde vase jidlo muze obsahovat stopy skoro vseh znamych alergenu, ale nevim, jestli skryte spagety mezi zapecene brokolici este stale pocita, jako "stopy lepku", a taky si nejsem jista, ze musite takto strasit lide, kterym na tom vazne zalezi. Nepotrebuji garanci, ze tam nebude ani stopa, ale aspon nejakou snahu bych hodne ocenila ohledem pripravy neceho bez mouky.

Chtela bych vas teda uctivo poprosit poprve o vysvetleni systemu vypisovani alergenu, a po druhe o zarazeni aspon jedneho jidla do denne nabidky - a to krome zapecene brokolici, jestli muzu prosit - ktera nema zehustenou omacku, nebo neni smazeny, nebo neni tam darmo vypsany lepek. Cim dal, tim vic se to stane, ze tam neco najdu "bez jednicky", z ceho mi nasledne nebude spatne, a jsem nesmirne spokojna. Rada bych to citila kazdy den.

S podekovanim a pozdravem,

Ema

Ema - 02.03.2017 12:03

Vážená slečno(paní) Emo, ponejprve děkujeme za pochvalu a jsme rádi, že Vám u nás chutná. A teď k těm proklatým alergenům. Jsou jídla, kde se lepek objevuje v opravdu malých stopách a to je např.koření či instantní ingredience, a nebo v přílohách,omáčkách či šťávách. Nicméně náš provoz není na bezlepkovou kuchyni zařízený a proto je pro nás, ač to někteří nedokáží pochopit velmi těžké bezlepkovou kuchyni praktikovat. A to z důvodu prostorů výroby a cenové dostupnosti bezlepkových potravin pro koncové strávníky. Vím zde mi namítnete, že by jste si i připlatila, ale i tak by jsme se vystavili nepříjemnostem z pohledu hygienické kontroly právě s vymezením výrobních prostorů bezlepkové kuchyně.
Co se týče vypisování alergenů k jednotlivým jídlům je závislé na dodavatelích jednotlivých potravin. Uvedu příklad: Zapečená brokolice na kterou se používá sýrová omáčka od jednoho dodavatele obsahuje stopy lepku a sýrová omáčka od dalšího dodavatele už nikoli.Tak to jen na vysvětlenou proč jednou u zap.brokolice je lepek uveden a u druhé ne.
Ale z Vašeho příspěvku jsem pochopil, že spíše navštěvujete restauraci a zde by neměl být problém, po objednání Vámi vybraného jídla zajít k výdeji a s kuchaři se domluvit na pro obě strany vhodného kompromisu. můžou Vám určenou brokolici zapéci pouze sýrem u steakových mas nepoužívat šťávu a pouze přelít výpekem či máslem, je to jen a jen o domluvě. Pokud se Vám nějakém jídle objeví alergen č.1 a Vám se to nebude zdát, stačí zajít za obsluhou a zeptat se jestli je lepek pouze stopový nebo je obsažen ve větším množství(jako zahušťovadlo). Snažíme se, aby Vám i ostatním u nás chutnalo a budeme rádi za Vaší další návštěvu a spokojenost.
S pozdravem a přáním hezkého dne M.Satoranský (zást.šéfkuchaře)

zástupce Šéfkuchaře - 02.03.2017 14:03

Reagovat


kontrolní obrázek